lördag 16 oktober 2010

"Vi kan inte bli bättre"

Pat Riley, som tidigare tillhörde organisationen i Los Angeles Lakers, är den tränare som haft flest segrar i den amerikanska baskethistorien. Vissa säger att han hade tur därför att han hade så fantastiska spelare. Men det är inte hela sanningen.
Säsongen 1986 hade han ett mycket stort problem att lösa. Många spelare hade gjort vad de tyckte var deras bästa säsong. De gick runt med en föreställning om att "vi kan inte bli bättre".
Pat beslöt sig då för att arbeta med förbättringar i små steg. Han övertygade spelarna att en förbättring av deras spel med bara en procent skulle leda till en avgörande skillnad för hela säsongen.
Detta kanske inte verkar tillräckligt men om du tänker dig tolv spelare som vardera är en procent bättre på plan, på fem områden så skapar laget en förbättring på 60 procent.
Det största värdet med detta är att alla trodde att det var genomförbart. Alla spelare tyckte att de kunde ge en procent mer än de tidigare gjort. I sin tur skapade detta en enorm snöbollseffekt. De flesta förbättrade sig med minst 5 procent och många så mycket som 50 procent.
Enligt Pat Riley blev 1987 deras enklaste säsong någonsin.
En procent räcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar